go-east.reismee.nl

Zo maar wat over Odessa en aanverwante zaken.

Het is leuk dit blog bij te houden. Wat contact met het westfront. En voor later ook voor mezelf leuk om nog eens na te lezen. Ook vind ik het leuk jullie reacties te lezen. Twee korte reacties hierop:

1. Hier noemt men 1941-1945 de Grote Oorlog. Anders dan bijvoorbeeld in Frankrijk.

2. Wie is er zo geinteresseerd in het werkwoord 'schrijven'? Waar gaat dit over? Als ik ergens een tikfout heb gemaakt dan zal ik hiervoor vast mijn welverdiende straf niet ontlopen.

Maar goed, ter zake.

Mijn apartementbevindt zich boven een apotheek.Een Oekraiense variantop Wonen Boven Winkels. Wellicht hier een stuk succesvoller. De straat iseen voetgangersgebied. Veel winkels. Zeg maar de Heerestraat van Odessa. Maar dan leuk. Ook met bomen. En een ijsbaan. Net zoiets als rondnieuwjaar op de Grote Markt.Hier echter met een heuse Zamboni. Oud model. Ik schat zo uit de tijd van Jevgeni Grishin en Henk van der Grift.

De hele dag staat er een politieauto dwars op de straat. Daarin zitten 2 agenten. Die mij laatst ook aanhielden. Zo kan geen auto het voetgangersgebied binnen rijden.Feitelijk enorm goed bedacht. Geen hek of borden. Gewoon twee agenten in een auto. Zij hebben werk. In uniform nog wel.En het was ook zonde geweest van het hek. Als er iemand met hoge snelheid toch de straat in zou rijden.

Gisteravond in een Oekraiens restaurant gegeten. Die heb je hier veel. Tijdens mijn uitbuiken kwam er een vrouw vragen of ze even bij me mocht gaan zitten. Ik ben de beroerdste niet. Veel gepraat. Drie talen door elkaar. De nodige bakken koffie gedronken. Vanavond gaan we samen uit eten. Ik heb trouwens welerg veel koffie gedronken. Viel pas tegen half 5 in slaap.

Vandaag zag ik verrassend veel arm- en/of beenmissende mensen. Lijkt me lastig. Zijn vast oorlogsveteranen. Een man bewoog zich voort op een vierkant plankje. Met wieltjes eronder. Hij duwde zich voort met twee stokken. Zoiets als snowboarden. Zag er echt middeleeuws uit. Ze bedelen ook allemaal. Die vrouw van gisteren vertelde me ook dat als je niet werkt, je ook geen inkomen hebt. Ze had zelf eind vorig jaar haar hand twee weken in het gips gehad. Ze kon daardoor niet werken. Ze werkt 'ongeregistreerd'. Zeg maar zwart. Dustwee weken niet werken betekende voor haar twee weken geen inkomen. Volgens haar is 50 tot 60% van het werk in Oekraine ongeregistreerd.

Net heb ik op het strand gezeten. Uit de wind. In de zon. Boek mee. Eten en drinken mee. Pamputski, mandarijnen, kefir en een blikje Red Bull. Heerlijk. Goed boek ook. Van Andrei Makine.

Zo was en is het een rustige dag aan het oostfront. Lekker.

Do zavtra.

Robin

Klinkt goed allemaal en erg ontspannen, begin haast jaloers te worden. Wat is nou typisch Oekraiens eten? Toevallig ongeregistreerde beenham of armkoteletjes?

Marjo

Hey Paul,

Klinkt allemaal goed en relaxed. Blijf je daar tot het einde van de vakantie of heb je nog plannen?
Nou geniet in elk geval van alles wat je gaat doen. Het regent hier, maar het wordt beter zeggen ze tenminste. Einde van de week ongeveer 14 graden. Begint er op te lijken.

Groetjes Marjo

Thea

Paul, ik ben jaloers!!!! Wat ´n verschil: wij hier in Sl.
hard werken en jij zo heerlijk relaxed in Odessa.
Grapje hoor, geniet ervan en door je blog genieten wij mee!

ik

Paul je schrijft perfect zowel qua stijl als spelling. Ik vind het zo grappig dat je in de reageervelden onder naam alles kunt invullen en als ik een paar borrels opheb zit ik daar wel eens mee te spelen. Typisch voorbeeld van reageerveldmisbruik. Ik ga nu eens proberen hoe lang de naam kan zijn die je kunt invullen.

ik ga eens kijken hoe lang de naam is die je hier kunt invullen. Ik geeft het bij deze nu maar op

kreeg kramp in de vingers.